Emre Çakır ile DefineX'te Gelişim Üzerine
5 min read
“DefineX’te bir yetkinlikte yön verici ve öğretici olacak doygunluğa eriştikten sonra, önünüzde yeni kapılar açılıyor”
Emre, front-end ve back-end tarafını deneyimledikten sonra, “Bu kadar görsellikten uzak yazı yazacak olsaydım edebiyat okurdum. Bilgisayar mühendisliği okudum, neden bu kadar yazıyorum?” diyerek front-end’e odaklanmak istediğini fark eder.
AngularJS ile keyifli bir başlangıç yaptıktan ve birkaç proje geliştirdikten sonra doğru adımları attığına kanaat getirir, yaptığı ekranlar ile ilgili eğitimler vermeye başlar. Yaptığı ekranların, geliştirdiği yapının, görselliğin ve butonların herkes tarafından kullanılması onu etkiler. Angular4 ve Ionic3 ile mobil uygulamalar geliştirir; Vue, Handlebars, Angular 6, Vanilla-js uygulamalarına desteği, canlıya alınması, sorunların çözülmesi, yeni özelliklerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirir.
Front-end onun için doyurucu ve mutlu hissetiği bir alandır.
HER ZAMAN YENİ ÖĞRENME FIRSATLARI VAR
DefineX ile yolu kesiştiğinde ise burada yola devam etmesindeki en önemli etken, projelerin ilgisini çekmesi olduğunu belirtiyor. Önde gelen bankalardan biri için hizmet verdiği ekipte front-end mimarisi ekibinde görsel ve görsel olmayan bileşenler tarafında çalışıyor. “Hem Javascript’i derinlemesine kullanan yerlerimiz var, hem de güncel teknolojilere daha yakın olan bir ekibimiz daha var. İki tarafta da çalışmayı istiyordum” diye belirtiyor bakış açısını.
Öncelikli olarak komponent geliştiren bir ekipte çalışıyor. Buradaki yetkinliği doygunluğa ve birkaç yıldıza ulaştıktan sonra ise ekip değiştiriyor. Uygulamaların ufak adımlarını yazmaktansa, uygulamanın tamamını yazma adımına geliyor. Burada da ekip arkadaşlarına yön verecek seviyeye geldikten sonra daha derinlemesine Javascript kullandığı bir ekibe geçiş yapıyor.
Her zaman “Artık burada yeni bir şey yok, kendimi geliştiremiyorum ve yeni şeyler öğrenmek istiyorum dediğim noktada, yeni bir şey var, gel burayı öğren” yanıtını alıyor.
HUMMALI VE HEYECANLI HACKATON DENEYİMLERİ
Geçen yıl gerçekleşen DefineX hackatonunda, Vue ile halihazırda uğraşmasına rağmen ilk kez ekip olarak çalışma fırsatı elde ediyor. Daha önce Vue.js projesiyle 3 prototip geliştiriyor fakat tek başına çalışmayı sevmediği için hackaton sürecinde ekiple beraber çalışmak büyük bir keyif ve neşe kaynağı oluyor.
DefineX’in bu yıl gerçekleşen hackaton’unda ise Web3 ile ilgili kendini geliştireceğine inanıyor.
FRONT-END DEVELOPER’IN BİR GÜNÜ
Güne müşteri tarafından gelen emailleri veya sorunları kontrol ederek başlıyor. Yarı developer, yarı product owner olarak çalıştığı ekibin günlük toplantısına kadar geçen sürede ekibin soru ve ihtiyaçlarıyla ilgileniyor. Günlük toplantı sonrasında ise kendi çalışmalarına odaklanıyor. Şu sıralar React üzerinde çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.
DefineX takımında, ayrıca “gelişim koçu” rolünü üstleniyor ve dört ekip arkadaşına kariyer yolculuğunda ilerlemesi için mentorluk yapıyor. Lunch& Learn adını verdiğimiz şirket içi eğitimlerimiz oluyor. Ekip arkadaşlarıyla bunların planlamasını ve paylaşımını yapıyor. Emre, “gaz verici” ve “yönlendirici” rolünü üstlendiğini belirtiyor.
BİR MEYVE BAHÇESİ GİBİ RENKLİ VE EĞLENCELİ
Emre, “DefineX’te çok yetenekli, donanımlı ama mütevazi insanlarla çalışmak beni mutlu ediyor. Hatta ne kadar mütevazi insanlar olduklarına şaşırıyorum” diyor. “Front-end alanında kendimi meyve bahçesinde gibi hissediyorum. Birçok framework, farklı npm paketleri ayrıca javascript ve typescript işleri gibi farklı konular sayesinde biraz o ağaçtan, biraz bu ağaçtan meyve alıyor gibi hissediyorum” diyerek yaptığı işin renkli ve heyecanlı yönlerine dikkatimizi çekiyor.
FRONT-END DEVELOPER’LAR İÇİN DENENMİŞ VE ONAYLANMIŞ TAVSİYELER
Front-end geliştiren biri, Javascript tarafında ya da herhangi bir front-end uygulaması geliştirirken kullandığı şeylerin neler olduğunu, ne iş yaptığını ya da kullandığı kütüphanenin neye yaradığını araştırırsa çok daha ileri bir noktaya gelecektir. Front-end uygulamaları için var olan sorunlara nasıl çözümler getirildiğine, aynı soruna farklı çözümlerin getirdiği renkleri keşfetmeliler. Mesela bir paket yüklerken, o paket anlık sorunu çözüyor ama onun nasıl çözüm getirdiğini araştırırsanız çok sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Emre, sadece öğrenmekten değil aynı zamanda öğretmekten de çok haz alıyor ve ekip arkadaşlarına yol göstermek onun motivasyon kaynağı.